HABERLER

Kentsel dönüşümle birlikte Kadıköy ilçesi şantiye alanina döndü. Plansız dönüşümün 15 yıl daha sürecek olması burada yaşayanları düşündürüyor. İstanbul’da kentsel dönüşümün en yaşandığı ilçelerin başında Kadıköy geliyor. Kadıköy- Maltepe arasında kalan yüksek değere sahip bölgeler son aylarda tam bir şantiye alanına döndü. Bölgede her sokakta birden fazla inşaat alanı görmek mümkün.

        Koca bir şantiye alanında yaşamak zorunda kalan bölge sakinleri de durumdan rahatsız. Geçtiğimiz haftalarda İstanbul Serbest Mimarlar Derneği ile Türk Ytong kentsel dönüşüm konusunda sosyal sorumluluk projesine imza attı ve vatandaşlara dönüşüm sürecinde destek olmak için ‘Sari Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan’ adlı bir kitap hazırlandı. Bu çalışmaya göre bölgede aynı anda devam eden 1200 inşaat var. Üstelik inşaat sürecinin 15 yıl sürmesi bekleniyor. Bu da bir iyileştirme olmazsa bölge halkının uzun yıllar boyunca şantiye içinde yaşayacağı anlamına geliyor. Bölge sakinleri gürültü ve hava kirliliği, büyük iş makinelerinin yolları kapaması ve tüm bunların yarattığı güvenlik sorununa çözüm bekliyor.

         İstanbul Anadolu Yakası Müteahhitleri Derneği (AYİD) Başkanı Melih Tavukçuoğlu da inşaat yoğunluğundan şikayetçi. ‘Bölge artık yoruldu” diyen Tavukçuoğlu, kaldırımlara, sokaklara ve bölgenin genel dokusunun tahrip olduğunu söyledi. Kadıköy’de riskli yapıların olduğunu ve kentsel dönüşümün önemli bir ihtiyaç olduğunu belirten Tavukçuoğlu, “Dönüşüm olmalı ama bu hızla değil.

        Aynı sokakta 8 şantiye olmaz. 1999’dan 2005 yılına kadar yılda 100-150 ruhsat veren ilçe belediyesi şimdi yılda 1000 ruhsat veriyor. Her yer toz toprak içinde. Biraz yavaşlamalıyız” dedi. Yaşanan inşaat yoğunluğu nedeniyle önemli marka mağazaların Bağdat Caddesi’nden ayrıldığını belirten Tavukçuoğlu, kafe ve restoranların zorlandığını kaydetti.

Last modified: Eylül 6, 2024