Kentsel Dönüşüm Yasası ile hızlı bir dönüşüm sürecine giren Bağdat Caddesi’ndeki projeler tam gaz devam ediyor. Halen süren 76 projede Mesa’dan Aydoğan İnşaat’a, İnanlar’dan Sadıkoğlu’na kadar çok sayıda şirket dönüşüm çalışmaları yürütüyor. Proje sayısının ve konut arzının giderek arttığı bölgede, kur artışlarının da etkisiyle, fiyatlar yüzde 30’lara varan oranda geriledi.
İstanbul’un en prestijli caddesi olan Bağdat Caddesi ve civarı en önemli markaların bir arada olduğu, dünyanın en ünlü dördüncü alışveriş caddesi konumunda. Kadıköy’den Maltepe’ye kadar 14 kilometre boyunca uzanan Bağdat Caddesi, yaklaşık 7 kilometrelik kısmındaki butikleri, dükkânları ve restoranlarıyla New York’un ünlü 5. Caddesi ve Paris’in Şanzelize Caddesi ile yarışan bir özelliğe sahip.
Kentsel dönüşümle birlikte İstanbul’da rantın merkezi haline gelen bölge, inşaat çalışmalarının en hızlı yürütüldüğü lokasyonlardan biri oldu. Bu süreçte 1960’lı ve 1970’lı yıllarda yapılan konutlar, kentsel dönüşümle birlikte yenilenmeye başladı. Halihazırda caddenin çeşitli bölgelerinde konumlanan 76 projede Mesa’dan Aydoğan İnşaat’a, İnanlar’dan Sadıkoğlu’na kadar çok sayıda şirket dönüşüm çalışmaları yürütüyor. Proje sayısının ve konut arzının giderek arttığı bölgede fiyatlar da gevşemeye başladı. Geçtiğimiz yıllarda çok ciddi oranda artan konut fiyatları günümüzde yüzde 30’lara varan oranda gevşemiş durumda. Bunda hızlı kentsel dönüşümle gelen arz fazlasının yanında döviz kurundaki artışın da etkili olduğu belirtiliyor.
Fiyatlar yüzde 30’lara varan oranda düştü…
”Kentsel dönüşümle birlikte Bağdat Caddesi rant merkezi olarak değerlendirilip çok fazla konut üretildi. Bazı inşaat firmaları iflas etti, bazıları başka bir inşaat firmasıyla ortaklık yolunu seçti. Arz fazlası meydana gelirken son dönemde fiyatlar yüzde 30’lara varan oranda düştü. Doğru lokasyonda, bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda üretilen projeler daha hızlı satılabilir. Stokta kalan konutların satışı için konut alıcısında ihtiyaç algısının oluşturulması gerekiyor.”
AYİDER Başkanı Melih Tavukçuoğlu
Fırsat barındıran yerler var…
“Bağdat Caddesi’nin Maltepe ile birleştiği bölümünde bir proje yapmaya hazırlanıyoruz. Burasi, caddenin merkezine göre fiyatların yüzde 50 ucuz olması nedeniyle gelişime müsait, kentsel dönüşümün yapılacağı bir bölge. Önümüzdeki dönemde gelişmesi bekleniyor. Maltepe Belediyesi dönüşüm için bizimle temasa geçti, bölgede birlikte proje üretebiliriz.”
MESA Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu
Müteahhit sayısı yüzde 200 arttı…
“Kentsel dönüşüm başladığından bu yana Kadıköy’de yaklaşık 500 binayı yeniledik.
AE Mimarlik olarak Ocak 2016’dan Temmuz 2017’ye kadar ise 15’i cadde üzerinde olmak üzere yaklaşık 150 binayı yeniledik. Yapıların yenilenmeye başlamasıyla Anadolu’dan ve İstanbul Avrupa Yakası’ndan müteahhitlik şirketleri Kadıköy’e hücum etti, müteahhit sayısı en az yüzde 200 arttı.”
AE MİMARLIK Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erkurtoğlu
Last modified: Eylül 7, 2024